Hissi vanhaan taloon

Hissi voidaan rakentaa lähes kaikkiin asuinrakennuksiin. Yhteiskunta tukee hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin.

Hissien asennus kestää yleensä kuudesta kahdeksaan viikkoa per hissi. Jos seinien piikkauksesta aiheutuvan metelin vain kestää, voi talossa yleensä asua rakentamisen ajan. Kuva Kontulan Naapurintien työmaalta.

Hissi voidaan kiinteistön rakenteesta riippuen rakentaa joko nykyiseen porraskäytävään, rakennuksen ulkopuolelle tai huoneistotiloihin.

Vanhaan rakennukseen asennettavat hissit ovat pääsääntöisesti hydraulisia hissejäjolloin hissin konehuone voidaan sijoittaa porrashuoneeseen tai sen lähettyville. Markkinoilla on myös erityisesti jälkiasennuksia varten kehiteltyjä konehuoneettomia hissiratkaisuja. Rakennuksen ulkopuolelle voidaan usein rakentaa normaali henkilöhissi.

On tärkeää panostaa ammattitaitoiseen suunnitteluun ja valmistella hanke huolellisesti. Hissihanke vaatii aina rakennusluvan. Rakennuslupakäsittelyn yhteydessä selvitetään myös paloturvallisuutta koskevien määräysten ja ohjeiden toteutuminen.

Yhteiskunnalta reilusti tukea

Yhteiskunta tukee hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin 45 prosentilla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kautta. Lisäksi esimerkiksi Helsingissä kaupunki tukee hankkeita 10 prosentin osuudella kokonaiskustannuksista.

Järkevää on valita hissihankkeelle kokonaistaloudellisesti edullisin ja luotettavin toteuttaja. Halvimman tarjouksen tehnyt ei välttämättä ole paras valinta.

Lisätietoja hissien suunnittelusta ja rakentamisesta, kustannusten jakamisesta taloyhtiöissä ja eri avustuksista on koottu Helsingin kaupungin hissiprojektin sivuille.