Hissin huolto

Hissien huollossa noudatetaan Turvatekniikan Keskuksen (Tukes) ohjeita. Huolto-ohjelmassa otetaan huomioon hissien käyttömäärät, ympäristöolosuhteet, hissin ikä ja laitevalmistajan ohjeet. Vanha nyrkkisääntö on edelleen voimassa: mitä vanhempi hissi sitä tarkemman huollon se vaatii. Kahden vuoden välein tehtävästä virallisesta tarkastuksesta huolehtii kauppa- ja teollisuusministeriön nimeämä puolueeton tarkastuslaitos.

 

Hissin ohjauskeskus huollossa. (Kuva Sisko Vuorenmaa)

Asuintalon hissin huollon tarpeeseen vaikuttavat talon korkeus ja asukasrakenne, hissin ikä ja kuilutyyppi. Hissien kuluvat osat, yleiskunto ja turvalaitteet kuitenkin tarkastetaan aina huoltojen yhteydessä.

Hissien huollot perustuvat yleensä huoltosopimuksiin, jotka on tehty kunkin kohteen tarpeiden pohjalta. Nykymääräysten mukaan hissien viralliset määräaikaistarkastukset on tehtävä kahden vuoden välein.

Hissihuoltoliike on velvollinen säilyttämään kaikki hissiin liittyvät dokumentit. Jokaisesta konehuoneesta pitää löytyä hissin ajantasainen huoltopäiväkirja.

Huoltokäynnillä tarkastetaan aina konehuoneen ja hissin yleinen puhtaus, hissien ovien toiminta ja turvalaitteet, valaisimien toiminta sekä hissin liikkuminen ja pysähtyminen. Kuilussa tutkitaan tarkemmin johteet, vastapainot, taittopyörät, korin katto ja kuilukuoppa.Tärkein hissihuoltoasentajan tehtävä ennen huollon alkamista on sähkövirran katkaisu ennen kuin hän koskee laitteisiin käsin. Hissi voisi ilman virran katkaisua lähteä liikkeelle ja aiheuttaa työtapaturman.

Kaikki turvalaitteet kokeillaan aina perushuollon yhteydessä. Myös varavalon ja hälytyskellon toiminnat testataan. Ne ovat varsin tarpeellisia umpihississä toimintahäiriön sattuessa.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lisää tietoa Tietosuojaselosteessa.
Tietosuojaseloste